Aktuální cena zlata na zavolání...

28.01.2012 17:10

Naše ceny se řídí světovou cenou zlata na světové burze.
Pro informace o aktuální ceně nám můžete zavolat, děkujeme.

Po – Pá 8:30 – 21:00 
Tel : +420603937449


Jeho cenu určuje Londýnská burza, kterou respektuje celý svět a která se aktuálně mění každý den v závislosti na ceně světové burzy a kursu USD vůči Kč. Lze ji vypočítat,když hodnotu ceny vynásobíte dnešním kurzem USD střed a vydělíte hmotností jedné trojské unce zlata to je 31,1 (aktuální cena zlata na kitco.com se uvádí v USD za jednu trojskou unci zlata). Takto se získá aktuální cena zlata v Kč. 

 

Se zlatem se dnes stejně jako dříve obchoduje ve velkém i v malém. „Velké“ obchodování zůstává již skoro sto let stejné, minimální objem jednoho obchodu je 1000 uncí, cca 31,10 kg ryzího kovu ve formě zlatých 12,5 kilogramových cihel. Dvakrát denně se scházejí hlavní světoví obchodníci se zlatem, většinou zástupci bank v londýnské St. Swithin´s Lane, aby ve spojení s celým světem sjednotili světovou nabídku a poptávku a našli okamžitou rovnovážnou cenu. Za tuto referenční cenu provedou pak obrovské množství po celém světě „ve frontě“ vyrovnaných čekajících transakcí a tak ovlivní celosvětový průběžný čtyřiadvacetihodinový trh zlata na několik následujících hodin,než další směr udá příští podobný ceremoniál, zvaný „zlatý fixing“. Velmi důležitou součástí ceny zlata je premium, přirážka prodávajícího obchodníka.

Princip a způsob se nezměnil po více než sto let. Jednou z mála změn je používání moderních komunikačních technologii a prostředků. 

Se zlatem se dnes obchoduje na mnoha místech, mezi nejdůležitější patří Zürich, Paříž, New York, Hong Kong, Mumbai, Shanghai a Dubai. Nejvýznamnější událostí posledních let byla legalizace obchodu se zlatem a jeho dovozu v Indii a Číně. Indové a Číňané totiž shromažďují jeden z největších objemů zlata na světě – jak ti bohatí tak i ti chudí z nich. Zlato při indickém sňatku bývá věnem nevěsty i zárukou na důstojné vypořádání v případě rozchodu manželů a o svátcích jako je Diwali je hlavním dárkem zlatá mince nebo zlatý šperk. V Číně je zlato dlouhodobě v oblibě pro svou hodnotu a charizma.